Szamóca
Termelő:
A köznyelvben epernek is nevezett szamóca általában bakháton terem a földeken, míg az eper a fán termő, fekete vagy fehér, apró, édes termést jelenti.
Felhasználás: Általában nyersen, magában fogyasztjuk vagy süteményekhez használjuk. De jól illik sajtok mellé is, pl. kecskesajttal vagy spárgával is párosíthatjuk egy ételben vagy salátában. Apróra vágva, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítve is használhatjuk az előbbiek mellé vagy salátákba. Készíthetünk belőle smoothiet, krémlevest, házi fagyit vagy lekvárt, dzsemet is. A levele is fogyasztható, szárítva teát készíthetünk belőle.
Tárolás: Tároljuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el. Élettartamán hosszabbíthatunk, ha tárolás előtt almaecetes vízbe áztatjuk, majd egy papírtörlőn, konyharuhán teljesen megszárítjuk, és ez után tesszük hűtszekrénybe.